Symptomen wratten

Wratten komen meestal voor op vingers, voeten of handen. Het kunnen kleine, vlezige of korrelige bultjes zijn. Ze zijn vleeskleurig, wit, roze of gebruind van kleur en kunnen ruw aanvoelen. Ze kunnen ook zwarte speldenpuntjes bevatten. De zwarte puntjes zijn kleine verstopte bloedvaatjes.
 • Verruca of wrat?
  Wratten zijn kleine huidvergroeiingen die zich op/in de huid vormen. Verruca zijn een soort van wratten die voorkomen op de voetzolen en handen. Wratten en verrucae komen voor in alle vormen en afmetingen. Ze kunnen op elk lichaamsdeel voorkomen, maar komen het vaakst voor op de handen en voeten.

 • Hoe zien voetwratten eruit?
  Voetwratten ontwikkelen zich op de voetzolen. Ze zijn wit en hebben vaak een zwart puntje in de kern. Meestal zijn ze plat. Ze kunnen pijnlijk zijn wanneer ze voorkomen op een deel van de voet dat gewicht draagt.

 • Hoe zien wratten eruit?
  Wratten kunnen rond of ovaal zijn, maar sommige zijn ook lang en dun. Ze zijn meestal stevig en verhoogd. Ze hebben een ruw, onregelmatig oppervlak, dat lijkt op een bloemkool en sommige zijn glad. Wratten verschillen in afmeting, van minder dan 1 mm tot meer dan 1 cm diameter. Ze kunnen alleen of in groep voorkomen. De vergroeiingen kunnen pijnlijk zijn of veranderen van uiterlijk of kleur.

 • Jeukende wratten
  Wratten zijn een vaak voorkomende huidaandoening die veroorzaakt wordt door een virus dat in kleine gezwelletjes/vergroeiingen op de huid veroorzaakt. Deze zijn meestal pijnloos, ze kunnen lelijk zijn, kunnen jeuken en kunnen klachten geven afhankelijk van de plaats waar ze voorkomen.
  Waarom jeuken wratten? Wrijving op de wrat is een van de mogelijkheden. Als je voetwratten hebt, komt de huid en de wrat steeds in contact met uw schoenen en sokken. Of de wrat komt in contact met de vloer wanneer je blootsvoets rondloopt. Dit contact kan ervoor zorgen dat het gebied gaat jeuken. Een andere reden hiervoor is het virus dat de wrat veroorzaakt: HPV. Sommige HPV-virussen hebben ook jeuk als mogelijk symptoom.
  Gewone wratten komen voor op zowel de handen als op andere lichaamsdelen. Wanneer dit soort wratten voorkomen op een deel van het lichaam waar constant wrijving optreedt, kan dit jeuk veroorzaken.
  Vlakke wratten kunnen ook jeuk veroorzaken. Een voetwrat op de voetzolen komt in contact met sokken, schoenen of harde vloeroppervlakken. Dit kan voor jeuk zorgen. Subunguale en periunguale wratten, die voorkomen onder en rond vinger– en teennagels, kunnen ook jeuk veroorzaken.
  Hoewel de bovenstaande types van wratten wat jeuk kunnen veroorzaken, zijn er twee specifieke soorten van wratten die een oncomfortabele drang tot krabben kunnen veroorzaken. Dit zijn: genitale wratten en molluscum contagiosum wratten. Genitale wratten, die in de schaamstreek of in/op de vagina of rond het anale of genitale gebied groeien, worden als erg jeukend beschouwd. Dit wordt veroorzaakt door een infectie met HPV en is één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen.
  Molluscum contagiosum wratten hebben jeuk als voornaamste symptoom. Deze wratten worden soms ook waterwratjes genoemd. Ze komen voor op de huid van de borst, op de bovenkant van de dijen, in de buikstreek en soms ook op de slijmvliezen. In tegenstelling tot gewone wratten, heeft dit type een vleeskleurig uitzicht met een kuiltje in het midden en komen ze vaak voor in clusters. De besmetting gebeurt vaak in zwembaden, kinderdagverblijven, scholen en op de werkplaats. Dit soort van wratten is nauw verwant aan, en wordt veroorzaakt door een pokkenvirus.  

 • Zwarte wrat
  Seborroïsche of zwarte wratten zijn altijd goedaardig en zijn dus geen kwaadaardig wratachtig uitgroeisel op de huid. Meestal hebben ze geen behandeling nodig. Seborroïsche wratten werden vroeger ouderdomswratten genoemd. Ze zien eruit als vettige of korstvormige vlekjes die vast lijken te zitten aan de huid. De kleur ervan varieert, maar meestal zijn ze donkerbruin of zwart.
  Ouderdomswratten zijn meestal rond, maar ze kunnen ook ovaal zijn. Sommige seborroïsche wratten hebben een onregelmatige vorm. Hun afmeting kan variëren van ongeveer een centimeter tot verschillende centimeters in doorsnede. Seborroïsche wratten komen meestal voor het eerst voor rond de leeftijd van 40 jaar. Bij sommige families komen deze wratten meer voor. De echte oorzaak ervan is onbekend. Het komt vaak voor dat mensen meerdere seborroïsche wratten ontwikkelen wanneer ze ouder worden. Met het verstrijken der tijd, wordt elke wrat ook vaak wat groter en donkerder. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, behalve op de handpalmen en voetzolen. Ouderdomswratten verspreiden zich niet en zijn geen kankergezwellen. Het grote probleem is dat ze er soms lelijk uitzien, vooral wanneer ze zich ontwikkelen in het aangezicht.  

 • Bruine wratten
  Bruine wratten zijn, zoals zwarte wratten, een vorm van ouderdomswratten, ook wel seborroïsche keratose genoemd. Zoals bij zwarte wratten is dit een basaal celpapilloom. Ouderdomswratten komen heel vaak voor en zijn onschuldige, vaak gekleurde, uitgroeisels op de huid. In het Nederland heeft meer dan de helft van de mannen en meer dan twee derde van de vrouwen minimaal één zwarte of bruine wrat. Ze komen ook voor bij jongere mensen. Ouderdomswratten zijn onschuldig, maar worden vaak als een last beschouwd. Deze wratten kunnen jeuken, ontsteken en je kan ermee aan kledij blijven hangen. Veel mensen vinden ze lelijk, vooral wanneer ze voorkomen in het gezicht. 
  Ouderdomswratten hebben een ruw oppervlak en kunnen in kleur variëren van goudbruin tot middenbruin tot bijna zwart. Ze kunnen bij iedereen voorkomen, maar bij mensen met een donkere huidskleur kunnen ze ook voorkomen in de vorm van vele kleine donkerbruine of zwarte bultjes, vooral in het gezicht en de hals. In dergelijke gevallen wordt dit Dermatosis Papulosa Nigra genoemd. Ouderdomswratten kunnen reden tot ongerustheid geven, omdat ze kunnen gaan bloeden of ontstoken raken. Bij twijfel kan een biopsie van de huid uitgevoerd worden om de diagnose te bevestigen. Een individuele seborroïsche keratose kan met succes chirurgisch verwijderd worden.
  De wratten verdwijnen meestal volledig na wegsnijden of na succesvolle behandeling van de onderliggende aandoening. In een enkel geval keren ze terug. Als de behandeling plaatsvindt in de huisartsenpraktijk, valt de behandeling onder de basiszorg.
  Het is aan te raden om uw huisarts te consulteren als wratten pijnlijk zijn, zich snel vermenigvuldigen, invloed hebben op uw dagelijkse activiteiten, niet reageren op huismiddeltjes, of wanneer ze van uiterlijk of kleur veranderen.